Nieuwsberichten

Orakel

Wonen op niveau met de beslotenheid van de ronde tempel van Apollo in Delphi. Reeds 480 jaar voor het begin van de jaartelling bestond de gezonde discussie over het met elkaar leven en het van elkaar afhankelijk kunnen zijn.
The Circle of Live vormt het uitgangspunt voor het ontwerp. Wonen ongeacht je leeftijd. Zowel jeugd als mensen op leeftijd moeten in deze situatie samen kunnen wonen. Dat was dan ook de uitdaging voor het concept wat hier voor u ligt.
Collectief opdrachtgeverschap
De woningen zullen ontwikkeld worden in collectief opdrachtgeverschap. Dit betekend dat “het Collectief” een aantal uitgangspunten gaat bepalen over de aantallen en typeringen van de woningen, de algemene materiaalkeuze van project en het indelen van de binnentuin. De individuen binnen het project hebben een zeer grote mate van invloed op hoe hun eigen woning er uit komt te zien. Het concept biedt vele mogelijkheden in alle opzichten.
Het concept
Wonen op een plek waar je niet meer weg hoeft. Individuen uit alle leeftijdgroepen hebben onwillekeurig de behoefte om met elkaar te kunnen communiceren. De maatschappij vereenzaamd, wordt meer gehaast en individueler. Om dat tegen te gaan is een vorm van wonen gekozen, die de toekomstige bewoners mogelijkheden biedt met elkaar om te gaan en de vrijheid biedt op een kameraadschappelijke wijze een buurtgemeenschap op te bouwen. Alle leeftijdsgroepen kunnen zich hierin manifesteren. Een besloten binnengebied schept kansen voor de jongste jeugd (denk aan spelen) en voor ouderen weer in een beschermd binnengebied met elkaar leuke dingen te doen. Een vernieuwde vorm van ‘’naoburskap’’.
De gemeenschappelijke binnenruimte schept de mogelijkheid om activiteiten te organiseren die een sociale coherentie bevorderen, met elkaar buiten actief bezig zijn, praten, spelen, maar ook een voorziening waarin bijvoorbeeld buitenschoolse opvang kan plaatsvinden zou een invulling kunnen zijn. Kortom een gemeenschappelijke binnenruimte waar van alles kan gebeuren. Een plek die op den duur een bredere rol in de wijk kan gaan spelen.
De Woning
Voor elk wat wils. Uitgangspunt is een woning die haalbaar en betaalbaar is. Voor oud en jong. Een levensloopbestendige woning.
Op de begane grond is een woonkamer met keuken en eetkamer gesitueerd. De woonkamer kan zowel aan de voor of achterzijde worden geplaatst afhankelijk van de situatie. Op de begane grond is een volwaardige slaapkamer met sanitaire ruimte aanwezig, ideaal voor de oudere kopers. Op de verdieping is ruimte voor twee slaapkamers met badkamer. Door de vormgeving van de kap is een aantal vides geprojecteerd in de woning. Grenzend aan deze vides is het goed mogelijk om een studeerhoek te creëren die uitzicht heeft op de woon of eetkamer. Hierdoor ontstaat een verrassend effect op de woonruimte.
De ruimtelijke belevenis van de woning is de kracht van het ontwerp. De cirkel is de stedenbouwkundige kracht van het geheel.
De materiaal keuze van de dakbedekking leent zich uitstekend voor een gevarieerd beeld in de wijk. Leien , shingles, zink of evt. een bedekking met natuurlijk materiaal behoort tot de mogelijkheden.

orakel plattegrond begane grond

orakel plattegrond eerste verdieping

De voordelen
Gesloten binnenruimte. Spelende kinderen, keuvelende ouderen. De binnentuin is geschikt voor vele sociale activiteiten. Inrichting met boom, bank, jeu de boule, praathuis of opvangcentrum, vergaderlokaal of gewoon een ontmoetingsruimte etc. Prijs kwaliteit geschikt voor de ouderen onder ons maar ook de doorstartende gezinnen met 2 kinderen kunnen uitstekend uit de voeten.